نکات حیاتی از طلاق توافقی
نکات حیاتی از طلاق توافقی در مقاله ذیل مطرح شده است.
طلاق توافقی به گونه ای از طلاق اطلاق می شود که هر دوی زن و شوهر متقاضی آنند و در همه امور مشترکشان از قبیل حضانت فرزند بعد از طلاق، نفقه ایام عده، شیوه استرداد جهیزیه ،ملاقات فرزند، وصول مهریه و … با یکدیگر توافق کرده اند و با مراجعه به دادگاه خانواده، توافق خود را اعلام مینمایند وسپس با تقدیم مدارک شناسایی دادخواست طلاق توافقی میدهند و پس از طی نمودن روال معمول دردادگاه طبق توافق فی مابین زوجین گواهی عدم امکان سازش صادر می شود و آنها میتوانند با ارائه این گواهی به دفترخانه طلاق، طلاق را ثبت کنند.
نکات حیاتی از طلاق توافقی
در ادامه نکات بسیار حیاتی و مهم درباره طلاق توافقی را مطرح نموده ایم:
۱. طلاق توافق چیست؟
طلاق توافقی معادل اصطلاح uncontested divorce است چون هر دو طرف در مورد همه چیزبه توافق رسیده اند همچنین می توان آن را معادل no fault divorce در نظر گرفت چون در آن هیچیک از زوجین مقصر تلقی نمیشوند.
در طلاقتوافقی، در خصوص حقوق مالی زن مانند مهریه، جهیزیه و… همچنین مسئله حضانت و ملاقات فرزندان با تفاهم طرفین تصمیمگیری میشود و این توافق در حکم دادگاه ثبت میگردد و ضمانت اجرای قانونی پیدا مینماید.
در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران مادهای با عنوان طلاق توافقی وجود ندارد، اما در دادگاه خانواده معمولا این نوع طلاق در دسته طلاق مبارات یا خلع قرار می گیرد. با صدور گواهی عدم سازش این نوع طلاق جاری می شود.
نکات حیاتی از طلاق توافقی
خلع و مبارات در طلاق توافقی
خُلع از ریشه خلع به معنی کندن و در آوردن می باشد. در طلاق خُلعی زوجه بیزاری و نفرت خود را از زوج با بخشش مقدار مالی که عوض نام دارد که میتواند معادل مبلغ مهریه یا کمتر ویا بیشتر از آن باشد نشان بدهد. ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی ایران طلاق خُلعی را اینچنین تعریف کرده است:
«طلاق خلع آن است که زن بواسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که شوهر میدهد طلاق بگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.»
مبارات نیزبه معنی بیزار شدن از یکدیگر می باشد. مبارات مشتق از برائتبوده و بمعنی مفارقت است و چون زوجین بواسطه طلاق مزبور از یکدیگر مفارقت می کنند آن را طلاق مبارات گویند. ماده ۱۱۴۷ قانون مدنی طلاق مبارات را چنین تعریف کرده است:
«طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.»
تفاوت بین طلاق مبارات و طلاق خُلع در این است که در مبارات تنفر از جانب زن (زوجه) بوده اما در طلاق مُبارات زوجین نسبت به یکدیگرکراهت دارند، به همین جهت عوض طلاق نمیتواند از مهریه بیشتر باشد.
نکات حیاتی از طلاق توافقی
۲. مزایای طلاق توافقی
طلاق توافقی نسبت به سایر شیوه های طلاق دارای مزایایی برای زوجین و خانواده هایشان می باشد که در اینجا به چند مورد از مهمترین این مزایا اشاره می شود.
۱) جلوگیری از رجوع مکرر زوجین به محل دادگستری
۲) عدم تشکیل پروندههای متعدد در دادگستری
۳)کوتاه شدن زمان صدور گواهی مربوط برای جواز اجرای طلاق
۴) دخالت طرفین در طلاق و صدور گواهی عدم سازش
۵) درگیری کمتر و کاهش تنش بین خانوادههای زوجین
۶) مدتدار بودن این گواهی در عرض ۳ ماه که سبب حفظ دوام عقد نکاح است در حالیکه در حکم طلاق، که بدون مدت اجرایی است هر لحظه دوام زندگی تهدید میشود
۷) کاهش استرس فرزندان
۸) احتمال رجوع بیشتر زوجین در آینده به یکدیگر و تشکیل مجدد زندگی مشترک به دلیل مورد پنجم
۳. معایب طلاق توافقی
۱) عمومآ بعد از گرفتن حکم عدم امکان سازش از سوی دادگاه، برخی از زوجین به دفتر طلاق مراجعه نمی کنند تا طلاق خود را به ثبت رسانند، در نتیجه علاوه بر توافقاتی که در طلاق توافقی توسط زوجین انجام می شود، باید این مورد را هم به صورت توافقی حل وفصل نمایند تا در موقع طلاق دچار مشکل نشوند.
۲) بسیاری از زنان بعداز طلاق توافقی به این دلیل که حاضر شدهاند از حق خود بگذرند دچار پشیمانی میشوند.
۳) در این طلاق استفاده دوطرف از مشاوره با افراد متخصص و خانوده و آشنایان محرومند.
۴) چنانچه طلاق توافقی مبتنی بر کدورت های لحظه ای و اختلافات قابل حل باشند آنگاه دلیل مناسبی برای طلاق نخواهد بود، به ویژه اگر پای کودکانی مشترک در میان باشد.
نکات حیاتی از طلاق توافقی
۴. شرایط اجرای طلاق توافقی
طلاق توافقی دارای شرایط خاصی نیست و فقط در صورتی که زوجین با در نظر گرفتن شرایط خود به این نتیجه برسند که توانایی ادامه زندگی باهم را ندارند می توانند جهت اجرای طلاق اقدام نمایند.
در قانون جدید، انجام مشاوره پیش از طلاق توافقی و وجود حتمی حکم دادگاه جهت جاری نمودن صیغه طلاق توافقی در دفاتر ازدواج و طلاق ضرورت دارد.
۵. طلاق توافقی در دوران عقد
در دوران عقد و قبل از اینکه رابطه زناشویی و جنسی بین طرفین رخ دهد نیز امکان طلاق توافقی وجود دارد. شرایط و مراحل آن هیچ تفاوتی با بعد از عقد ندارد. فقط باید عنوان نمود که در صورتی که طرفین قبل از رابطه جنسی اقدام به طلاق نمایند می توانند به ثبت احوال مراجعه نموده و نام همسر خود را از شناسنامه پاک کنند.